Vandaag Earth Day, mooi filmpje van Greenpeace om daar even bij stil te staan.

Vandaag hadden we ook het voortgangsdebat over de nota dierenwelzijn. De voorzitter van de vaste Kamercommissie Joop Atsma (CDA) had bepaald dat er niet meer dan 4x genterrumpeerd mocht worden, en dus was er feitelijk geen sprake van een debat maar slechts van wat uitwisseling van standpunten. Daar kopen de dieren weinig voor, maar die hoeven ook niets van het CDA te verwachten. Annie Schreijer-Pierik gaf het in interviews gewoon toe dat ze de rand van het betamelijke opzocht als commissievoorzitter, Atsma doet alsof het vooral over de vergaderorde gaat maar heeft meer dan eens aangegeven dat hij vindt dat er veel te veel aandacht voor dieren is sinds de Partij voor de Dieren in de kamer zit.

Tijdens het debat vroeg Henk-Jan Ormel om een verbod op een vegetarisch kookboekje van het voedingscentrum.

En Ormel wilde niet alleen het vegetarisch kookboek verbieden, maar het ‘vrijkomende budget’ meteen besteden aan een voorlichtingscampagne over het belang van dierproeven.

Door gaan met het proeven van dieren en doorgaan met het doen van proeven op dieren, dat is dus het ‘rentmeesterschap ’dat het CDA anno 2009 wil uitdragen. Opmerkelijk!

De VVD weet het ook even niet meer. Nadat fractievoorzitter Marc Rutte de bio-industrie eerder onomwonden afwees, probeerde zijn fractiespecialist Janneke Snijder die uitspraak tevergeefs uit te leggen als steun voor haar pro-bio-industriestandpunten. Vergaderboer schreef er een vermakelijk stukje over.

Tijdens het debat over de JSF werd duidelijk dat er niet gewoon spijkers met koppen geslagen kunnen worden in crisistijd. Wie haalt het nu in z’n hoofd om nieuwe straaljagers te bestellen als er zoveel andere nuttige bestedingen te bedenken zijn voor die 6 miljard Euro plus alle tegenvallers?

Inderdaad, het CDA, dat daar geen meerderheid voor lijkt te krijgen en dus met crisis dreigt. Wij zijn andermaal de ‘beslissende stem ’naar het zich laat aanzien, zoals eerder het geval was in de JSF kwestie. Joep Bertrams maakte er weer een prachtige prent over in het Parool van vandaag:

Tot morgen!

http://ping.fm/fLWwM

Advertenties